Sisäiset ja ulkoiset keskustelut viestinnän ja yrityskuvan päivittämisen hyödyistä jatkuvat. Viimeksi väittelin Virtuden Marian kanssa riittääkö aidon hyödyn tasoksi kokemus hyödystä "työni helpottui" vai pitääkö hyöty voida osoittaa numeroilla, kuten pienentyneinä prosessikustannuksina tai kasvaneena myyntinä. Maria on oikeassa, kyllähän niitä numeroita pitäisi voida lyödä pöytään, kun antaa asiakaslupauksia.
Hyvät keskustelut jatkuivat myöhemmin Tomi Grönforsin kanssa. Tomi miettii (vähän kuivakasti sanottuna) markkinointia myynnin kehittämisen kautta. Hänellä on oma metodinsa, jossa työ uuden asiakkaan kanssa lähtee Excelin myyntilukujen tuijottamisesta ja päätyy luoviin, mutta kannattavuutta lisääviin markkinointikonsepteihin.
Tomi osaa mitata ja kirjoitti aiheesta hyvän bloggauksen: MITEN MITATA MARKKINOINTIA?
Oma ongelmani aidon hyödyn mittaamisessa on, että viestintä- ja suunnittelutoimistolla ei enimmäkseen ole pääsyä asiakkaan myyntilukuihin. Varsinkin, kun teemme töitä toimialojen kanssa, joiden tarjousprosessit ovat pitkiä tai todella pitkiä. Missä kohtaa myynnin kudelmassa kädenjälkemme näkyy? Onko mahdollinen parantunut myynti paremman viestinnän ansiota vai onko kyseessä muu tekijä?
Tiedän, että työkaluillamme on ROI, mutta todisteita on vähän. Siksi joudumme keräämään todisteet aidosta hyödystä pieninä palasina. Viestintäkonsultin sydän alkaa lyödä varmasti ja tasaisesti, kun pitkään työstetyn viestin kiteytyksen jälkeen asiakas sanoo, että huomaa ihmisten myyntitilanteessa heräävän kuuntelemaan, kun myyjä puhuu uudella petratulla viestillä.
Emme keksineet kyseisen asiakkaan viestiä. Ajatus oli heillä itsellään valmiina, mutta autoimme löytämään oikeat sanat ja kuvat sen esittämiseen.
Myöhemmin kuulin, että kauppaakin on tullut. Jei! Onko se kiteytetyn viestin ansioita? Tuskin pelkästään. Kyse on paljon isommista asioista. Huomaan, että tarttumalla pitkään lojuneeseen viestintäongelmaan "miten puhumme erikoisosaamisestamme", asiakas käynnisti yrityksen sisäisen ajattelu- ja kehitysprosessin, johon toimisto välillä hyppää kyytiin ja välillä kyydistä pois. Prosessi on antanut asiakkaalle uutta energiaa ja intoa vakiintuneeseen bisneksentekoon.
Pitääkö sitä mitata vai riittääkö, että sen tuntee?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti