tiistai 22. tammikuuta 2013

Kannattavat vaatteet



Istuimme palaverissa ison työn tuloksia esittelemässä. Tarkoitus oli esittää, miten asiakas saisi viestinnän kehittämisellä ja yrityskuvan huollolla kehitettyä liiketoimintaansa eli lisää fyrkkaa/pätäkkää/hilloa. Käytin toki hienompia sanoja. Jakkutakki vaikuttaa kummasti kommunikointiin.

Katselemme nyökkäillen ehdotuksia logon tekstityypin muutokseen, kun pöydän yli tulee pisto - touché, joka olisi ehkä pitänyt ennakoida: "Miten tällä lisätään kannattavuutta?"

Viestintäkonsultti tulee yllätetyksi vähän housut nilkoissa ja AD menee hymynsä takana sanattomaksi.

Öö...

Kun typografian hieromisen irrottaa kontekstistaan, siitä on tuskin mitään hyötyä kannattavuudelle. Todellakaan.

Mutta typografia on osa yrityskuvaa ja yrityskuvaa voisi ajatusleikkinä verrata vaikka vaatteisiin: Miten eri tavoin sinut ymmärretään vaatteidesi perusteella? Oletko smart casual -kaveri Gantin vaaleanpunaisessa neuleessa vai tyylikäs ja sisimmässään vapaa Desigual-rouva? Onko työntekijöillä tunnistettava työasu vai arvovaltaa kuvaava univormu? Voiko verkkareissa päteä ja syntyykö uskottavuus puvusta?

Yrityskuva itsessään ei tee mitään. Eihän? Mutta kaikilla bisneksen pyörittämisen työvälineillä alkaen käyntikorteista päätyen kansainvälisen agenttiverkoston myyntimateriaaleihin, pyritään johonkin tavoitteeseen. Verkkosivuilla, mediatiedotteilla, vuosikertomuksilla, rekrykampanjoilla ja tuotekorteilla on kaikilla jokin käyttötarkoitus, ja kun nousee käyttötarkoituksen alkulähteille, kuplii kallion raosta myynti.

On sitten oma juttunsa onko myynti kannattavaa vai ei, ja totta puhuttu: typografialla ei välttämättä päästä vaikuttamaan kannattavuuteen.

Sen kuitenkin tiedän, että jos jättää myyntiviestinnän nukkumaan ruususen unta, niin tilauskirjatkin peittyvät köynnöksiin. Jos ison yrityksen myyntiviestinnän yrityskuva on verkkareissa tai sen puku on liian kallis, voi olla että asiakkaat ostavat vain halvimpia palveluita tai olettavat, että heillä ei ole varaa yrityksen tuotteisiin.

Yritysidentiteetin tunnistamisen ja yrityskuvan kehittämisen aito hyöty tulee esiin vähitellen. Se voi olla työntekijän motivoitunutta ylpeyttä omasta firmasta ja tuotteista. Parhaimmillaan syntyy helposti leviäviä ja sitkeästi kiinni pysyviä muistiniittejä: NG LI. Monesti yrityskuvan kehittäminen on myyntiprosessien uudelleenkäynnistys, missä määritellään uudestaan myyntiviestit, kohderyhmät ja aletaan etsiä tehoja ja tulosta uudella innolla.

Katsastettu ja yrityksen todellisuuteen perustuva yrityskuva on sijoitus, jonka panos-tuotos -suhteen voi mitata sekä rahassa että arvossa.

Ammattilaisten toteuttama yrityskuva ei ole mikään keisarin uudet vaatteet -tyylinen graafinen vedätys vaan säähän, tilanteeseen ja vartalonmuotoihin sopiva asu, jossa on helppo painaa töitä.